Home Register Arcade Gallery Chatroom Members Search Today's Posts Mark Forums Read Log In
Go Back   Inside: SereneScreen Fan Forum > SereneScreen Products > Marine Aquarium 3 for Windows
Notices

Reply
 
Thread Tools
Old 02-27-2010, 08:40 PM   #101
Vinz Clortho
Servant of Zool
 
Vinz Clortho's Avatar
 
Join Date: Jun 2009

Posts: 16
How about trying to run MA3 in a sandbox? There are free ones that work with Windows. Not tried them myself but it's just a thought.
Vinz Clortho is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 08:50 PM   #102
Jim Sachs
Developer
 
Jim Sachs's Avatar
 
Join Date: Dec 2000

Location: Southern Oregon
Posts: 9,624
The bubble sound is a simple looping wave (.wav) file.
Jim Sachs
Creator of SereneScreen Aquarium
Jim Sachs is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 09:54 PM   #103
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
Originally posted by Terry Kennedy:
Just as another data point - I too get no bubble sounds or music in MA3. I have checked a half dozen different XP (x32) and Windows 7 (x64) machines and none of them have a file type association set for .sgt files.

I can play .mp3 and other known file types by selecting them in the MA3 config window.
 
I would not expect an application association with file type .sgt - and don't see one on any of my systems.

However - I'm glad (I think) to see one more example of MA3 that doesn't play the default music and bubble sounds. That increases the chance of diagnosis.

Terry, do you not get the sounds on XP systems, or is the silence only on Windows 7 (X64)?

I suppose there is some chance that this might be "edition" specific. I'm hearing MA3 sounds OK on W7 Ultimate (X86 and X64) and W7 Home Premium (X64). Perhaps Terry and garybebee could state what edition of W7 they are using, just to complete the record?
Dale is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 10:45 PM   #104
Terry Kennedy
Registered
 
Terry Kennedy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010

Location: NYC
Posts: 16
Originally posted by Dale:
Terry, do you not get the sounds on XP systems, or is the silence only on Windows 7 (X64)?  
Works fine here on 32-bit XP.

I suppose there is some chance that this might be "edition" specific. I'm hearing MA3 sounds OK on W7 Ultimate (X86 and X64) and W7 Home Premium (X64). Perhaps Terry and garybebee could state what edition of W7 they are using, just to complete the record?
I'm using Ultimate x64. The 2 W7 systems I have both have Asus Xonar audio cards (2 different models). I have not encountered any other cases where audio doesn't play on these systems.

Windows is up-to-date w/ updates, as is DirectX. I have no error'd devices in Device Manager.
Terry Kennedy is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2010, 11:52 PM   #105
flip
Registered
 
flip's Avatar
 
Join Date: Jun 2004

Location: Victoria Australia
Posts: 155
Smile

https://www.feldoncentral.com/forums...highlight=flip

Seeing I started this monster I finally got my own selected music going its here some where.
It sounds complected but it is actually easy once you understand it all.

Its a definite copy and print out to make it easy.

As far as any sound is concerned I had to install a special program after I had a new sound card/chip installed.

I will try to locate that site and either edit it in or make a new reply.

Sorry no luck

Keith
flip is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2010, 10:22 AM   #106
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
flip, your original problem is not the same as garybebee and Terry are reporting.

Originally posted by flip:
As far as any sound is concerned I had to install a special program after I had a new sound card/chip installed.

Keith  
That information might perhaps be useful, if you can locate it.
Dale is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 03:19 PM   #107
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
Terry and gary bebee - just to complete the "picture" - there is one question that I don't think has been posed yet.

With MA3 running, what happens when you:

Press the M key (this is supposed to toggle the music).
Press the B key (this is supposed to toggle the bubble sound).

Probably nothing, but I'm grasping at straws.
Dale is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 05:33 PM   #108
Terry Kennedy
Registered
 
Terry Kennedy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010

Location: NYC
Posts: 16
Originally posted by Dale:
With MA3 running, what happens when you:

Press the M key (this is supposed to toggle the music).
Press the B key (this is supposed to toggle the bubble sound).  
No change to sound from either (with stock music). Both successfully check / uncheck the relevant boxes in the "Program Settings" menu when pressed.

If I select an MP3 from the "Music Playlist" menu, M turns it on and off.
Terry Kennedy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 06:01 PM   #109
Nicki
Sugar Plum Fairy
 
Nicki's Avatar
 
Join Date: Dec 2008

Location: Toronto
Posts: 1,267
It would be no problem at all for me to record canonguitar as an mp3 and post it to my skydrive (with Jim's permission of course), and I could record a 10 minute span of bubble sound too (which would be better than a short loop with lots of breaks, and would need permission as well). You could ony play one or the other, but for now at least it would be a workaround.
Run you clever boy. And remember...
Nicki is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 07:07 PM   #110
cjmaddy
Registered
 
cjmaddy's Avatar
 
Join Date: Nov 2001

Location: Lancashire, UK
Posts: 7,858
There's one here.... .... https://www.feldoncentral.com/forums...mp3#post112340

Right click on the link, then 'Save Target As...'.
cjmaddy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 07:21 PM   #111
Nicki
Sugar Plum Fairy
 
Nicki's Avatar
 
Join Date: Dec 2008

Location: Toronto
Posts: 1,267
Thanks Cliff. You must have a great memory to know where all these previous posts are, not just here but on DA as well.
Run you clever boy. And remember...
Nicki is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 07:48 PM   #112
cjmaddy
Registered
 
cjmaddy's Avatar
 
Join Date: Nov 2001

Location: Lancashire, UK
Posts: 7,858
I sometimes have to make extensive use of the search options...

.....and a good memory does help!
cjmaddy is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 09:14 PM   #113
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
Originally posted by Terry Kennedy:
No change to sound from either (with stock music). Both successfully check / uncheck the relevant boxes in the "Program Settings" menu when pressed.

If I select an MP3 from the "Music Playlist" menu, M turns it on and off.  
Not a big surprise. OK, here's another "straw"

http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en

That's DirectX 8.1: DirectMusic Producer

You'll see from the download page that it's from 2001. It "should not" mess up anything currently on your computer, because it's earlier stuff. It did not mess up anything on my computer (as far as I can tell) when I installed it.

YMMV, of course.
Dale is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 11:39 PM   #114
Jim Sachs
Developer
 
Jim Sachs's Avatar
 
Join Date: Dec 2000

Location: Southern Oregon
Posts: 9,624
Forgive me if I missed some posts, but please refresh my memory. Do other MIDI pieces play (by simply clicking on them)? Do .WAV files play? Are there MIDI drivers listed in the Music section of DXDIAG (Microsoft MIDI Mapper, for example)?
Jim Sachs
Creator of SereneScreen Aquarium
Jim Sachs is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 01:42 AM   #115
Terry Kennedy
Registered
 
Terry Kennedy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010

Location: NYC
Posts: 16
Originally posted by Jim Sachs:
Forgive me if I missed some posts, but please refresh my memory. Do other MIDI pieces play (by simply clicking on them)? Do .WAV files play? Are there MIDI drivers listed in the Music section of DXDIAG (Microsoft MIDI Mapper, for example)?  
MIDI files play fine (in Windows Media Player). No sound if selected inside MA3. WAV and MP3 files play fine when selected inside MA3.

There is no "Music" section in my DxDIAG. Under DirectShow Filters I have:
Code:
MIDI Parser,0x00400000,1,1,quartz.dll,6.06.7600.16490
I also have:
Code:
Midi Renderers:
Default MidiOut Device,0x00800000,1,0,quartz.dll,6.06.7600.16490
Microsoft GS Wavetable Synth,0x00200000,1,0,quartz.dll,6.06.7600.16490
MPU-401,0x00200000,1,0,quartz.dll,6.06.7600.16490
The complete DxDiag output is here if it is useful.

Remember, I have no bubble sound either, so this is more likely a DirectX thing rather than a MIDI one.
Terry Kennedy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 02:18 AM   #116
Terry Kennedy
Registered
 
Terry Kennedy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010

Location: NYC
Posts: 16
Originally posted by Dale:
Not a big surprise. OK, here's another "straw"

http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en  
No change.
Terry Kennedy is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 09:55 AM   #117
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
Originally posted by Jim Sachs:
Forgive me if I missed some posts, but please refresh my memory. Do other MIDI pieces play (by simply clicking on them)? Do .WAV files play? Are there MIDI drivers listed in the Music section of DXDIAG (Microsoft MIDI Mapper, for example)?  
There is no Music section in DXDIAG on my PCs - to be accurate, I checked two of my W7 machines, and will check some others later. One of the machines I checked has a single "sound" section in DXDIAG, and the other has two, but in both cases there is not much in the section.

As I reported, all of my several W7 systems work fine with MA3 CanonGuitar.sgt and bubble sound. None of them have add-on sound cards. They all rely on the on-board audio.

HOWEVER

Note that Terry has an added high-end sound card (Asus Xonar), and garybebee may also have an add-on sound card. The report shows (in part)

Originally posted by garybebee:
Description: Speakers (Realtek High Definition Audio)
Default Sound Playback: Yes
Default Voice Playback: Yes
Hardware ID: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0888&SUBSYS_103C2A86&REV_1002
Manufacturer ID: 1
Product ID: 100
Type: WDM
Driver Name: RTKVHD64.sys
Driver Version: 6.00.0001.5910 (English)
Driver Attributes: Final Retail  
Jim, I think I've suggested every diagnostic possible, and every credible "standard" corrective measure.

I'm confident that Terry has the latest drivers, and perhaps garybebee (confirmation invited).

It appears to me that MA3's included sounds do not work with (some) sound cards or some chips or drivers. And if that diagnosis is correct, it probably says that folks who want excellent audio can't hear bubbles. This may be only a Windows 7 artifact (or may not), but that does not minimize the problem.

Although only a few people are affected, that seems to be either a very significant bug, or a system limitation that needs to be documented.
Dale is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 10:36 AM   #118
Jim Sachs
Developer
 
Jim Sachs's Avatar
 
Join Date: Dec 2000

Location: Southern Oregon
Posts: 9,624
So your DXDIAG doesn't look like this?
Attached Images
File Type: jpg DXDIAG.jpg (109.4 KB, 17 views)
Jim Sachs
Creator of SereneScreen Aquarium
Jim Sachs is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 10:51 AM   #119
Dale
Banned
 
Join Date: Jun 2005

Location: Western Missouri
Posts: 960
Snap1.jpg

The other PC within reach has only one Sound section in DXDIAG.
Dale is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2010, 11:02 AM   #120
Jim Sachs
Developer
 
Jim Sachs's Avatar
 
Join Date: Dec 2000

Location: Southern Oregon
Posts: 9,624
Hmm, I see that mine is DXDIAG 5, and yours is 6. I wonder why they chose to cripple it.

Anyway, I'm out of ideas. It looks like the only way to diagnose this would be for it to happen on my machine during a debug session. That would mean a new computer and W7, neither of which will be happening anytime soon.
Jim Sachs
Creator of SereneScreen Aquarium
Jim Sachs is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Inside: SereneScreen Fan Forum > SereneScreen Products > Marine Aquarium 3 for Windows



Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On


All times are GMT -6. The time now is 01:15 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.